La decadència econòmica del Barça a l’últim lustre (3/3)

La gran pregunta és: ¿per què ha s’ha deixat empobrir el Club i s’ha desprestigiat una marca impecable. Òbviament la causa principal és un alt grau d’incompetència, però també hi ha indicis de potencials interessos personals:

Comissions: Durant les últimes eleccions, la junta de l’ex-president Rosell es va afartar de prometre que no hi hauria comissions. De tots és sabut que les comissions són un mecanisme opac per drenar diners fora dels clubs. Només cal veure l’esperpèntic i lúgubre fitxatge de Neymar Jr., del qual el soci encara desconeix el cost i l’aplicació de fons reals, per entendre que l’administració ha estat si més lamentable, i qui sap si deslleial, com se’ls acusa en els jutjats.

Interessos personals:

  • El precandidat Agustí Benedito va apuntar que Qatar tenia inversions en algun dels fons d’inversió que maneja el Sr. Faus. Mai més es va saber res, d’aquest tema. Era cert? Va arribar a demandar Faus a Benedito? Si no ho va fer, perquè va amenaçar de fer-ho? S’ha desdit Benedito?
  • L’ex-president Rosell va assegurar que vendria els seus actius en empreses que representessin un conflicte d’interessos. La situació de l’expresident Rosell i la seva empresa BSM va quedar en una situació d’opacitat perquè el president fugat i desaparegut del mapa no va donar explicacions sobre si es va acabar venent o no, ni a qui. És una cosa que els socis agrairíem de saber.
  • Viagogo: Rosell era (és?) accionista d’aquesta companyia denunciada al Regne Unit per assegurar que ven entrades que en teoria provenen d’altres fans (peer to peer) però que, no obstant això, no es dedica realment a aquest menester. Això es pot comprovar pel fet que a poques hores de conèixer-se la data i el rival d’un encreuament de Champions League, el portal Viagogo ja té milers d’entrades disponibles (fins a 8 en fila). Tot això a preus desorbitats i deixant al marge de l’equació a aquells socis no abonats a l’estadi que, en teoria, haurien de tenir algun dret preferencial a l’hora d’ “omplir” l’estadi. Queda clar que en aquest escenari guanya diners tothom menys el Club. Per què es tolera aquesta pràctica?
  • BPA: Recentment ha esclatat el cas del possible blanqueig de capitals procedents de possibles activitats il•lícites que es realitza a Andorra. Ramon Cierco, directiu del FC Barcelona, i fins fa uns dies vicepresident de la Fundació, és propietari de la Banca Privada d’Andorra, banc acusat pel Departament del Tresor dels EUA de realitzar aquest tipus de pràctiques. Han corregut informacions sobre possible captació de capitals de jugadors dipositats en aquest banc, possible prestació d’aval als directius i altres possibles negocis bancaris que s’haurien realitzat sota el mantell del FC Barcelona. Intolerable.

Després de tots aquests despropòsits, el problema el tindrà la següent junta. La directiva entrant haurà de gestionar un club que, malgrat haver reduït el seu deute (encara que no sabem com s’ha reduït, que aquest és un altre tema), es troba actualment amb un seriós problema de viabilitat econòmica a curt termini i amb una marca més desgastada i per tant més difícil de rendibilitzar en el futur. Les despeses estan en poca sintonia amb els ingressos i el desgovern en la parcel•la esportiva és flagrant, amb el director esportiu Andoni Zubizarreta fora del club i una comissió formada per diversos “personatges” no necessàriament procedents del món del futbol.

Al següent inquilí de la poltrona culer se li acumula la feina, llevat que li deixin coses ja tancades com el contracte de televisió (ja signat), el contracte de Nike (negociant) o la renovació amb Qatar Airways. Tots aquests contractes plurianuals que NO vencen de forma immediata, haurien de deixarse en mans de qui sigui el nou president del Club a partir d’aquest estiu. Això si que seria fair-play.

Com va dir aquell que avui passa les seves nits entre reixes: “Al soci no se’l pot enganyar”. I avui en dia, menys encara.

Pau Fernández
(@Paufernandez13)

Article publicat originalment a www.racoblaugrana.com el 02/04/2015

Los comentarios están cerrados.